.

Luisteren - ervaringen en commentaar

Dit is de ruimte voor uw ervaringen en commentaar. Aarzel niet: ook uw ervaringen en opmerkingen zijn waardevol voor andere bezoekers.



Sijke Verhagen benadrukt het belang van intern commitment bij een luisterproces. Zonder intern commitment kan/mag een luisteraar niet aan het werk gaan. Dit wil nog wel eens misgaan wanneer er sprake is van betrokkenheid van meerdere onderdelen van dezelfde overheidsorganisatie bij een project (bijvoorbeeld een beleidskern en decentrale diensten). Het houdt ook een verplichting voor de luisteraar in. Deze moet zich er vooraf van vergewist hebben, dat de signalen die hij meebrengt worden verwerkt. Luisteren door de overheid begint dus vaak bij interne communicatie.

Vervolg

Hans Vulto (gemeente Ede) vindt luisteren een onderwerp dat serieuze aandacht verdiend. Hij mist de kunst van het stellen van de juiste vragen (creatief vragen). Als je namelijk alleen maar luistert zonder zelf de goede vragen te stellen, dan zal alleen een bepaald deel van de bevolking praten, namelijk dat deel dat het altijd al doet. En je krijgt alleen manifeste meningen. Het stellen van de goede vragen kan je helpen ook de latente meningen, de meningen over zaken waar mensen eigenlijk niet dagelijks mee bezig zijn, naar boven te krijgen. Maar het is verre van eenvoudig, omdat bijvoorbeeld de manier waarop de overheid tegen, zeg, de herstructurering van een wijk aankijkt, totaal verschillend kan zijn van de wijze waarop de bewoners er tegenaan kijken. Luisteren, c.q, een gesprek voeren tussen twee partijen met een verschillend referentiekader, is een zeer moeizaam proces. En stellen dat we 'dus' maar moeten uitgaan van het referentiekader van de bewoners is weliswaar mogelijk politiek correct maar vaak toch niet werkbaar, al was het maar omdat bewoners nu eenmaal
a. een kennisachterstand hebben, en
b. lang niet altijd de enige belangengroep zijn waarmee de overheid rekening mee wilt houden.

Overheden kunnen op dit gebied ontzettend veel leren van de commerciële marktonderzoekers.
Vervolg







Overzicht
Reageer
. In Comma, het magazine over communicatie in de publieke sector (2000 nr 1), komt luisteren door een provincie aan de orde in het artikel "Provincie Groningen legt de kaarten op tafel" van Coby Hofland.
Het artikel beschrijft een experiment met interactieve beleidsvorming rond het thema leefomgeving.
De planvorming rond het Provinciaal Omgevingsplan (POP) begon met regionale avonden, waar 2-3000 Groningers hun zegje deden over onderwerpen als economie, milieu en mobiliteit. Gedeputeerden en statenleden waren op de bijeenkomsten aanwezig, maar beperkten zich tot luisteren. De provincie heeft vervolgens een concept-plan gemaakt. Dit wordt per deelgebeid besproken met alle doelgroepen.



Overzicht
Reageer
.Begint luisteren inderdaad met interne communicatie?
Hoe ga je om met verschillende referentiekaders? (zie ook belevingswaardenonderzoek)
Wat kunnen overheden op dit gebied leren van marktonderzoekers?
Uw mening is welkom!

© Copyright wijzer 2000


Overzicht
Reageer